HABER DETAYI

26 Eylül 2024 09:09

Tüm esnafları ilgilendiren düzenleme TBMM’ye geliyor: Erken emekli olacaklar

Tüm esnafları ilgilendiren düzenleme TBMM’ye geliyor: Erken emekli olacaklar

Bağ-Kurluların uzun zamandır beklediği prim indirimi düzenlemesi yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) geliyor. Milyonlarca küçük esnaf ve çiftçinin faydalanacağı bu düzenleme ile prim gün şartı 9000 günden 7200 güne düşürülecek. Bu değişiklik, özellikle esnaf ve çiftçiler için büyük bir kolaylık sağlayacak.

Kimler Prim İndiriminden Yararlanacak?

Düzenlemenin ilk aşamada basit usulde vergilendirilen ve 10 kişiden az işçi çalıştıran küçük esnafları kapsaması bekleniyor. Buna bakkallar, terziler, kasaplar, berberler ve çiftçiler dahil olacak. Ayrıca borçları nedeniyle prim günleri dondurulmuş Bağ-Kur’lular da bu düzenlemeden yararlanabilecek. Dondurulan günler, güncel asgari ücret üzerinden ödenerek ihya edilebilecek.

EYT’liler de Bu Düzenlemeden Faydalanacak mı?

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamındaki Bağ-Kur’luların da bu düzenlemeden faydalanabileceği öngörülüyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan EYT’liler, 9000 gün yerine 7200 gün prim ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilecekler. Ancak prim gün şartı dolsa bile, yaş şartının sağlanması gerekecek.

Yaş Şartı Kalkacak mı?

Prim gün sayısının tamamlanması, emeklilik için yeterli olmayacak. 7200 prim gününü dolduran Bağ-Kur’lular, sigorta başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş şartını da tamamlamak zorunda. Kadınlar için emeklilik yaşı 58, erkekler için ise 60’tan başlıyor ve kademeli olarak 65’e kadar çıkabiliyor.

Son 7 Yıl Kuralı Değişiyor mu?

Bu düzenleme sadece prim gün indirimiyle sınırlı olacak. Farklı kurumlarda çalışmış kişiler için geçerli olan son 7 yıl kuralında bir değişiklik yapılmayacak. Yani, hangi kurumda 3.5 yıl (1261 gün) daha fazla prim ödenmişse, emeklilik o kurumdan gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.