HABER DETAYI

8 Ekim 2024 11:16

Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük’ten Geri Adım: “Sözlerim Yanlış Anlaşılmış”

Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük’ten Geri Adım: “Sözlerim Yanlış Anlaşılmış”

Yörük, yaptığı açıklamada, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sıkıntılara dikkat çekerek, pandemi ve depremlerin ekonomiyi derinden etkilediğini vurguladı. Özellikle küçük esnaf ve sanatkarların bu süreçte en çok zarar gören kesim olduğunu belirtti. Yörük, ekonomik sıkıntılar yaşandıkça bu tür sorunların ortaya çıktığını ve kendilerinin de taleplerini Milletvekilleri, Bakanlar ve Cumhurbaşkanına kadar iletme gayretinde olduklarını ifade etti.

Baş Eti Sucuğu Tartışması

Başkan Yörük, esas dertlerinin baş etinden sucuk yapılması ile ilgili talepler olduğunu söyledi. Bu talepleri, nezaket çerçevesinde Milletvekilleri, Bakanlar ve Cumhurbaşkanlığı makamına ilettiklerini ve bu süreci belgelerle desteklediklerini belirtti. Yörük, o dönemde Cumhurbaşkanı talimatıyla düzenlenen toplantıya katıldığını ve Türkiye genelindeki 21 firma arasında bu talebin tartışıldığını, ancak sadece 2 firmanın baş eti kullanılmasına karşı çıktığını ifade etti.

Yörük, “Eğer talebimiz kabul edilseydi, 500-750 TL arasında satılan 1. sınıf dana eti sucuğunun yerine, 250-300 TL aralığında daha uygun fiyatlı sucuklar üretilecekti ve dar gelirli vatandaşlarımız da bu kaliteli sucuktan faydalanabilecekti” dedi.

Hükümete Karşı Değiliz

Son olarak, Yörük, ne AK Parti’ye ne de Cumhurbaşkanına karşı herhangi bir olumsuz tavırlarının olamayacağını belirtti. Ahilik terbiyesinin kendilerine itaat etmeyi öğrettiğini vurgulayan Yörük, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine de karşı olmadıklarını, ancak sistemin daha kapsamlı yasal düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yeni anayasanın tüm kesimleri kapsaması ve esnaf ile sanatkarların haklarını koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

AÇIKLAMANIN TAMAMI ŞÖYLE:

Sözlerimiz yanlış anlaşılmış,

Ülkemizin içinde bulunduğu ortam gereği gerek ekonomik gerekse sosyal çerçevede sıkıntıda olduğu bir gerçektir.

Dünya genelinde yaşadığımız pandemi ülkemizi ekonomik olarak derinden etkilediği gibi son olarak yaşadığımız asrın felaketi diye tabir ettiğimiz topluca 11 ilimizi etkileyen depremde bu ekonomik sıkıntıyı derinleştirmiştir. Bu ekonomik sıkıntılardan sanayilerimizin küçük olması sebebiyle küçük esnaf ve sanatkarlar en çok etkilenen kesim olmuştur. Bu nedenle zaman ekonomik sıkıntılar yaşandıkça böyle olmuştur. Bizde bunları Milletvekillerimiz, Bakanlarımız ve Cumhurbaşkanımıza kadar iletmeye gayret gösterdik.

Bizim asıl derdimiz baş etinden sucuk yapılması ile ilgili taleplerimiz olmuştur. Bu taleplerimizde nezaket içinde milletvekilleriyle bu taleplerimizi anlattık cumhurbaşkanlığı makamına kadar iletmekle mecburduk (belgeler bizde mevcut) bildirdik.

O dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde bir toplantı düzenlenmiş bu toplantıya da Afyon’dan beş firma katıldı. Türkiye genelinde 21 büyük firma katıldı. Bu firmalardan 19 firma etiketine “baş eti kullanılmamıştır” yazılmak şartıyla baş etinden sucuk yapılmasını kabul ettiler ama 2 firma kabul etmedi. Netice itibari ile bizim bu talebimiz de olumlu kabul edilse de damıra rağmen yürürlüğe konulmamıştır.

Bu belgelerle ne kasap 1. sınıf dana eti sucuk yapmış olacak 500.00 TL ve 750.00-TL arasında satılacaktı, zayıflatıla belirlenecek edilmiş sucuk 250.00-TL olacaktı. Bizde bu talebimizle kalitesiz sucuk yenmemesi için Afyon ili ve ilçelerindeki marketlerdeki satışını sağlamış olacaktık ayrıca her kesim geleneksel sucuğudur. Ayrıca pahalı sucuğu alamayan dar gelirli vatandaşlarımızda ucuz kaliteli sucuk yedirmiş olacaktık.

Sonuç olarak bizim ne AK Parti iktidarına ne Milletvekillerimize ne de Devletimizin başı Cumhurbaşkanımıza karşı herhangi bir aksi tavır ya da tutum takınmamız mümkün değildir. Bunda ahilik terbiyemiz el vermez. Biz esnaf ve sanatkarlar her zaman bizi idare edenlere itaat etmişizdir.

Bu arada Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine karşı değiliz. Ancak sistemin yürümesi, yasal düzenlemeler ve anayasa değişikliği ile ilgili bu sistemin altı doldurulmalıdır. Bu anayasada (toplumun büyük çoğu) her kesimi kapsamalı esnaf ve sanatkarımızı koruyup kollamalı bizlerin de fikirleri alınmalıdır.

İbrahim YÖRÜK
Kasaplar Sucukçular Ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı

Kamuoyuna saygılarımızla.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.