Gıda İsrafına Karşı Açık Büfe ve Serpme Kahvaltıya Düzenleme Geliyor
Türkiye’de yılda 23 milyon tona ulaşan gıda israfını önlemek için yeni tedbirler yolda. Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu, otellerde açık büfe yerine ala carte sisteme, restoranlarda ise zorunlu serpme kahvaltı uygulamasına son verilmesini öngören düzenlemeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunmaya hazırlanıyor.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı verilerine göre her yıl meyve ve sebzelerin yüzde 35’i sofralara ulaşamadan çöpe gidiyor. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, serpme kahvaltılarda yiyeceklerin yaklaşık yarısının israf edildiğini belirterek “Yemekler ihtiyaç kadar sipariş edilmeli, artanlar hayvan barınaklarına ulaştırılmalı” dedi.
Raporda ayrıca ekmek israfının önlenmesi, sokaklara yemek dökülmesinin yasaklanması ve gıda üretim-tüketim zincirinde verimliliğin artırılması gibi önlemler de yer alıyor. Türkiye’de her gün yaklaşık 12 milyon ekmeğin çöpe gittiği hatırlatılarak, küresel kıtlık riski karşısında israfın kabul edilemez olduğu vurgulandı.