HABER DETAYI

9 Ekim 2024 15:09

Afyon’da Deprem Riskine Karşı Yeni Kararlar: Artık Binalarda Zorunlu!

Afyon’da Deprem Riskine Karşı Yeni Kararlar: Artık Binalarda Zorunlu!

Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Dr. Süleyman Gücek, Belediye Başkanı Burcu Köksal ile yapılan görüşmelerin ardından alınan bu önlemlerin şehre büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Deprem Riskini Azaltmaya Yönelik Kararlar Alındı

Dr. Süleyman Gücek, Belediye Başkanı Burcu Köksal ile yaptıkları görüşme sonrası Afyonkarahisar’ın deprem riskini azaltacak önemli kararların alındığını söyledi. Belediye Meclisi, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 5. maddesinde yapılan değişikliklerle deprem öncesi hazırlıkların artırılmasına yönelik bazı önemli kararlar aldı.

Yeni Binalarda Zorunlu Uygulamalar

Yeni alınan kararlara göre, Afyonkarahisar’da yapılacak binalar için belirlenen başlıca önlemler şunlar:

En Az 1 Bodrum Kat Şartı: Geniş temel alanı olmayan binalarda, devrilme riskini azaltmak amacıyla 4 kat ve üzeri binalarda en az 1 bodrum kat zorunluluğu getirildi.
Perde Beton Uygulaması: Bodrum+4 kat ve üzeri yapılarda taşıyıcı sistemlerin daha sağlam olması için perde beton yapılması ve bu perdelerin x ve y yönlerinde tasarlanması zorunlu hale getirildi.
Çift Etriye Sistemi: Kolon hasarlarını azaltmak amacıyla çift etriye sistemi uygulanacak.
Zemin İyileştirme Kararı: Yeraltı su seviyesinin 0-10 metre olduğu alüvyon zeminlerde, özellikle 5 kat ve üzeri binalar için sıvılaşma riski olan bölgelerde zemin iyileştirme çalışmaları yapılacak.

Türkiye’ye Örnek Olacak Kararlar

Dr. Gücek, bu kararların Türkiye genelinde emsal teşkil edebileceğini belirterek, “Başta Belediye Başkanımız Burcu Köksal ve emeği geçen tüm teknik personele teşekkür ederim” dedi.

Afyonkarahisar’ın deprem riskini azaltmak için atılan bu adımlar, şehirdeki yapılaşma sürecinde yeni bir dönemin başladığını gösteriyor.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.