HABER DETAYI

13 Ekim 2024 10:08

Afyon’da Deprem: Uydukent Bölgesi depremi neden daha şiddetli hissetti?

Afyon’da Deprem: Uydukent Bölgesi depremi neden daha şiddetli hissetti?

Erkmen Fayı üzerinde kısa süre içinde iki deprem yaşandı. Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Gücek, depremler arasındaki mesafenin 2.8 km olduğunu ve fayın toplam uzunluğunun 13 km olduğunu belirtti. Uydukent bölgesinin depremi diğer bölgelere göre daha şiddetli hissetmesinin nedenleri ise alüvyon zemin yapısı, yeraltı su seviyesinin yüzeye yakın olması, deprem odaklarının derinliğinin 7-10 km gibi yakın mesafelerde bulunması ve zeminin taşıma gücünün düşük olması olarak açıklandı.

Zemin Büyütmesi Etkisi Risk Yaratıyor 

Dr. Gücek, zemin büyütmesi olayının Afyonkarahisar’daki bu depremler sırasında önemli bir etken olduğunu söyledi. Zemin büyütmesi, nispeten yumuşak ve tabakalı zeminlerde deprem dalgalarının yüzeye doğru büyümesi olayı olarak tanımlanıyor. Uydukent bölgesinde yerel zemin sınıfının “ZE” (en riskli sınıfın bir üstü) olmasının da bu durumu tetiklediğini belirten Gücek, bölgenin deprem tehlikesi açısından dikkatli olması gerektiğini vurguladı. 

Geçmiş Olsun Afyonkarahisar 

Dr. Süleyman Gücek, açıklamasını “Allah beterinden korusun, geçmiş olsun Afyonkarahisar” sözleriyle sonlandırarak, deprem tehlikesine karşı bölge halkını uyardı. Afyonkarahisar’da gerçekleşen bu depremler, zemin yapısının deprem dalgalarının şiddetini artırdığı bölgelerde, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini bir kez daha gösterdi.

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.