HABER DETAYI

4 Ekim 2024 10:19

Afyonlu öğrenci velisi isyan etti: Sınav olmak için 19-20 bin TL ödemeye mecbur bırakılıyoruz!

Afyonlu öğrenci velisi isyan etti: Sınav olmak için 19-20 bin TL ödemeye mecbur bırakılıyoruz!

Afyonkarahisar’da 12. sınıf öğrencisi olan bir annenin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın YKS deneme sınavlarını kaldırma kararına tepki olarak CİMER’e yazdığı şikayet mektubu, Afyon Postası’na ulaştı. Veli, mektubunda deneme sınavlarının kaldırılmasının öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını ve çocukların dershanelere yönlendirilmek zorunda bırakıldığını ifade etti.

“Çocuklarımızın Geleceğiyle Oynanıyor”

Velinin mektubunda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararını sorguladığı ve deneme sınavlarının, öğrencilerin sınav stresini azaltmak, bilgi seviyelerini ölçmek ve farklı soru tiplerine hazırlıklı olmak adına hayati önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, deneme sınavlarının kaldırılmasıyla öğrencilerin dershanelere ve özel etüt merkezlerine yüksek ücretler ödemek zorunda bırakıldığı belirtildi.

“Okullarda Deneme Sınavları Yapılmalı”

Veli, öğrencilerin kendi okullarında cüzi ücretlerle deneme sınavlarına girebildiklerini ancak bu uygulamanın sona erdirilmesiyle, velilerin yüksek maliyetlerle özel kurumlara yönlendirildiğini belirtti. Ayrıca, bu kararın dershanelere ekonomik bir fırsat sunduğuna dikkat çekti ve Milli Eğitim Bakanı’na bu kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

“Devlet Okullarında Denemeler Yapılsın”

Son olarak, veli, öğrencilerin kendi okullarında, devlet öğretmenlerinin denetiminde deneme sınavlarına girme hakkına sahip olduklarını ve bu hakkın ellerinden alınmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Veliler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu karardan dönmesini ve deneme sınavlarının okullarda yeniden yapılmasını talep ediyor.

İşte o annenin tam mektubu: 

Sayın Milli Eğitim Bakanı’nı şikayet ediyorum ve kendisine, alt yapısını kurmadan, sistemi hazırlamadan, verilen kararın sonuçlarının nereye gittiğini bilmeden bizi, veliler olarak karanlığa sürükleyen, biricik evlatlarımızın geleceğiyle oynayan ve artık deneme tahtası olmalarından büyük rahatsızlık duyan bizlerin sabrının tükendiği bu noktada, akıl tutulmasından vazgeçip mantıklı, duyarlı, altı dolu ve gerekçesini tüm kamuoyuyla paylaşan kararlar almasını tavsiye ediyorum.  

Ben, 12. sınıfta öğrencisi olan bir veli olarak, Milli Eğitim Bakanı’nın tüm liselerde YKS’ye yönelik deneme sınavlarının kaldırılması kararının kesinlikle yanlış olduğunu ve bu karardan ivedilikle dönülmesi gerektiğini düşünüyorum.  

Liselerde çeşitli kaynaklardan derlenip, en uygun maliyetle (örneğin; benim çocuğumun lisesinde bu yıl için sadece 2500 TL ile) her hafta bir deneme yapılmak kaydıyla bu yıl için toplam 50-60 deneme yapılabilecekken, Sayın Bakan’ın liselere gönderdiği genelge ile bu yıl hiç deneme sınavı yapılmayacakmış.  

Çocuklarımız, üniversite sınavına hazırlanıyorken kendilerini farklı soru tiplerine hazırlamalı, zamanı iyi kullanmalı, sınav stresini azaltmalı, öğrendiklerini ve bilgilerini değerlendirmeli ve analiz etmelidir. Eksiklerini tamamlamak ve bilgilerini kontrol etmek için bu deneme sınavlarına girmek zorundalar. Sayın Bakan hangi gerekçeyle denemeleri kaldırdı bilmiyorum ama, ülkedeki etüt merkezleri ve dershanelerin kazançlarının kat be kat artması adına çok güzel bir adım attığını üzülerek görüyorum.  

Zira kendi devlet okulumuzda yapılamayan deneme sınavları için bizlere 8-10 bin TL, hatta 19-20 bin TL’lere kadar (kendi şehrim için bu rakamlar geçerli; büyük şehirlerde bu rakamlar daha da fazla!) ödeme yapmaya mecbur bırakılıyoruz.  

Sayın Bakan’a soruyorum: Kendi çocuğu ya da yakınının çocuğu üniversite sınavına sadece ders kitabıyla mı hazırlandı? 2024 YKS’de kaç soru ders kitaplarından çıktı? 2024 YKS’de Milli Eğitim’in deneme kitapçığından kaç soru vardı?  

Sayın Bakan, eğer bu yıl YKS’yi kaldırmayacaksanız ve YKS’de çıkacak soru tiplerinden oluşan deneme sınavlarını okulda her hafta yapmayacaksanız, benim çocuğumun her hafta kendi okulunda uygun maliyetlerle deneme sınavına girmesini yasaklayamazsınız.  

Daha düne kadar dershaneleri, etüt merkezlerini kapatan sistem, bugün bizleri onlara neden muhtaç ediyor?  

Ben, çocuğumun en doğal hakkı olan, kendi okulunda ve kendi öğretmenlerinin denetiminde deneme sınavlarına girme şansı varken, üstelik çok düşük maliyetlerle farklı soru tipleriyle deneme sınavları yapılabilecekken, neden özel kurumlara afaki rakamlar ödemek zorunda kalacağım?

HABERE YORUM YAP

HABERE YAPILAN YORUMLAR

Hiç yorum yapılmamış.